‘Alle kinderen, ze zijn weg’
Tentoonstelling
Het verhaal van het Kindertransport is in 2011 belicht in de vorm van een expositie. De tentoonstelling kreeg de titel: ‘Alle kinderen, ze zijn weg’ en werd op 5 juni 2011 in Nationaal Monument Kamp Vught geopend. De tentoonstelling was in 2013 te zien in het Nationaal Bevrijdingsmuseum te Groesbeek en in Herinneringscentrum Kamp Westerbork en in 2014 in Verzetsmuseum Amsterdam.
Bijzonder is de vondst van een brief van ouders over hun dochter Mieke, gericht aan de toekomstige onderduikouders. De brief begint zo: ‘Het is ons een zeer zware plicht, om U in te lichten over diverse hoedanigheden en gewoonten van onze eenige lieveling’.
Lees meer op de site van NOS.
Zoektocht naar meer foto’s
Alle 1269 namen van de kinderen staan op een gedenkwand in de expositie (zie foto onder). Van slechts circa 15% van de kinderen is er een foto bekend. Er worden nog steeds nieuwe gevonden foto’s van kinderen toegevoegd.
Nationaal Monument Kamp Vught blijft op zoek naar foto’s en verhalen over de kinderen, zodat hun levens in herinnering blijven. Heeft u een foto van een kind? Mail dan naar Brigitte de Kok of bel met (073) 658 7065.
Media-aandacht bij openingen
Bekijk hier Omroep Brabant van 13 juli 2011 over de oproep voor foto’s en informatie.
Bekijk hier AT5 op 7 juni 2014 bij de opening in het Verzetsmuseum Amsterdam.
Toespraak Gerdi Verbeet
De voorzitter van de Tweede Kamer, mevrouw Gerdi Verbeet, hield een toespraak bij de opening van de expositie, 5 juni 2011.
“Vandaag staan we stil bij de kinderen die in juni 1943 uit Vught werden weggevoerd, hun zekere dood tegemoet. We openen een tentoonstelling die laat zien wie zij waren. Hoe ze heetten, hoe ze er uit zagen, waar ze woonden. Ik hoop dat de tentoonstelling heel veel bezocht zal worden – en vooral ook door heel veel kinderen.”
Lees de volledige tekst hier: PDF.
Herdenken
De tentoonstelling werd geopend door Lotty Huffener-Veffer, initiatiefnemer van het kindermonument. Haar ouders en zusje van 15 gingen met het kindertransport. Lotty vroeg zich af:
“Kun je iets leren van de kindertransporten?
(…)
Dit verhaal is uniek in zijn aanvang, maar in de afloop helaas niet. Deze groep Joodse kinderen was slechts een klein deel van het totaal aantal slachtoffers van de Holocaust. Met het herdenken van deze namen en gezichten staan we ook stil bij alle anderen.
Op het monument in Sobibor staat de tekst: ‘O aarde, bedek mijn bloed niet.’ Met andere woorden: vergeet niet wat hier gebeurd is. Deze tentoonstelling wil bijdragen aan het optekenen, vertellen, en doorvertellen van de verhalen. Om te leren wat mensen elkaar aan kunnen doen, en waar de gevaren zich verbergen. Voor alle generaties van nu.”
De opnames voor deze film werden gemaakt tijdens de herdenking 4 juni 2007. Stem: Donald de Marcas die het gedicht Laplacestraat van Anneke Hemrika voordraagt (Klein monument, uitgeverij Octava, 1985).
Subsidiegevers
De expositie kwam tot stand in samenwerking met Mirjam Huffener voor Stichting Sobibor en is mogelijk gemaakt door bijdragen van de Provincie Noord-Brabant, v-fonds, VSBfonds, Stichting Levi Lassen en het Prins Bernhard Cultuurfonds.